Mitä on Thainyrkkeily?

Thainyrkkeily (thaiksi มวยไทย, muay thai) on muinaisesta thaimaalaisesta sotataidosta kehittynyt kamppailulaji.

Thainyrkkeily on Thaimaan kansallisurheilulaji ja tärkeä osa maan kulttuurihistoriaa. Vaikka thainyrkkeilyn harjoittelu tähtää ottelemiseen, on lajista kehittynyt myös tehokas kuntoilun ja itsensä kehittämisen muoto. Suomeen aktiivinen thainyrkkeilytoiminta saapui 1990-luvun alussa.

Thainyrkkeily on pystyottelulaji, jossa tekniikkavalikoimaan kuuluvat erilaiset lyönnit, kyynärpäälyönnit, potkut, polvipotkut, kiinniotto- ja puolustustekniikat sekä pystypaini eli thaipaini. Matossa otteleminen ei kuitenkaan kuulu lajiin.

Ottelut käydään nyrkkeilykehässä kehätuomarin valvonnan alaisuudessa. Lisäksi ottelun aikana ottelijoiden tekniikkaa arvostellaan arvostelutuomareiden toimesta.

Thainyrkkeily rinnastetaan usein yleisemmin tunnettuun potkunyrkkeilyyn, mutta kyseessä on kuitenkin eri laji. Potkunyrkkeilyn juuret ovat osittain karatessa, joka voi näkyä myös harjoitusmetodeissa ja -ympäristössä, kun taas varsinkin länsimainen thainyrkkeily muistuttaa salikulttuuriltaan enemmän nyrkkeilyä.

Ottelemisessa ero potkunyrkkeilyyn vaihtelee suuresti sovellettavien sääntöjen mukaan. Japanilainen potkunyrkkeily voi olla hyvinkin lähellä thainyrkkeilyä, kun taas amerikkalaisessa potkunyrkkeilyssä ei sallita lainkaan kyynärpääiskuja, polvipotkuja tai potkuja vyötärön alle. Eurooppalaiset säännöt ovat näiden välimaastossa. Myös otteluerien määrä ja pituudet voivat vaihdella. Thainyrkkeilyssä ammattilaisotteluissa otellaan viisi kolmen minuutin erää, kun taas potkunyrkkeilyssä eriä voi olla jopa 12.

Lue lisää lajista osoitteessa www.muaythai.fi